Opoziția, o nenorocire?

De cele mai multe ori notificarea privind depunerea unei opoziții la înregistrarea mărcii, pentru care tocmai s-a depus la OSIM o cerere de înregistrare, este privită ca o nenorocire.

Nu, nu este o nenorocire.

Este doar un test care, în anumite condiții, poate fi trecut cu succes și foarte ușor.

În primul rând, opoziția nu trebuie să surprindă. Cercetarea documentară prealabilă a identificat dreptul anterior invocat, riscul a fost asumat, iar strategia de apărare trebuie să existe.

În al doile rând, chiar dacă opoziția surprinde, din punctul de vedere al dreptului anterior invocat, iarăși trebuie să existe ”step-by-step strategy”, adaptabilă oricărei categorii de drepturi anterioare. Se pleacă de la condiția de validitate a dreptului anterior invocat. Atenție! Mărcile înregistrate la OSIM în perioada 01 ianuarie 2014 – 11 august 2014 nu respectă prevederile legale cu privire la taxele achitate pentru proceduri. Din acest motiv se va solicita suspendarea opoziției și se va iniția o acțiune în anulare care va rezolva problema.

În al treilea rând, ”mai bine mai devreme, decât mai târziu”! Chiar dacă opoziția găsește solicitantul complet nepregătit, în acest moment al derulării procedurilor eventualele pierderi sunt cele mai mici. Mai târziu, considerând un management normal cu privire la marcă, pierderile ar fi cu mult mai mari.

Cel puțin până la apariția unei noi legi a mărcilor, parte din procedura de opoziție se poate derula până la epuizarea termenului maxim de plată a taxei de examinare, ceea ce reprezintă un avantaj care trebuie fructificat. Și în acest caz o evaluare rapidă a situației poate reliefa soluții care pot diminua pierderile. Cel puțin!

În concluzie, opoziția nu este o nenorocire, iar din anumite puncte de vedere poate fi considerată chiar o oportunitate!

Abonează-te la newsletter pentru a primi articole gratuite!

Share!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin